уторак, 3. септембар 2013.

EP u košarci - JA VERUJEM!

Blogspot mnogo volim. I to verovatno svi znaju. U moru blogova koje sam napravio i koji služe svemu i svačemu, kao i onima koji ne služe ničemu - ima jedan meni ipak omiljeni, pod naslovom „Košarka“. Otvoren još 2010; sa samo dva posta (teme u vezi sa SP u košarci 2010. godine u Turskoj).
Kada se radi o košarci uvek se setim scene (link) iz serije Vratiće se rode - „Svako ima svoju Marinu“, iako možda pogrešna analogija jer se ne radi o međuljudskim odnosima, već o odnosu prema stvarima i događajima, mislim da svako ima neko svoje „zadovoljstvo“ koje voli više nego ostale, neku „svoju Marinu“ u tom kontekstu. Za mene je to košarka. Iako sam davno prestao da je igram, ostao sam uz nju. Ako je postojala jedna stvar zbog koje neću ispuniti neku svoju obavezu - to je bilo samo zbog košarke.
Sutra počinje košarkaško Evropsko prvenstvo u Sloveniji. Reprezentacija Srbije se jedva kvalifikovala, neki bi rekli da smo spali na najniže grane i na margine evropske košarke. Nakon „zlatne“ druge polovine ’90ih i samog početka XXI veka, usledio je pad. 2009. je potpuno rekonstruisana ekipa sa ciljem da se napravi tim za olimpijske igre 2012. godine. Sjajno je počelo, ali na olimpijadu nismo ni otišli. Već 2009. godine je uzeto evropsko srebro kada su nas Dudini klinci tada oduševili, a 2010. se igralo polufinale svetskog prvenstva. Verovatno nikada nećemo zaboraviti Omera Ašika koji „ostaje bez oka“ i poene za pobedu domaćina Turske iz auta. Iz tih selekcija, tri godine kasnije gotovo da nema istih igrača. Danas su tu neki novi klinci i neki košarkaški „vaskrsli“ ljudi (Katić). Ostao je isti selektor, možda i najvažnije.
Kada pogledate odabranih 12 koje je Ivković odveo u Sloveniju, ne možete da se ne zapitate neke stvari. Gde su: Savanović, Veličković, Erceg, Micov, Teodosić, Lučić, Savović, Mačvan? Igrači koji su poštovani i cenjeni u Evropi. Nema ih. Nekih zbog otkaza, nekih zbog povreda.
Na prvi pogled osrednji poznavalac košarke će se zamisliti oko pola imena, dok će i oni koji tvrde da prate košarku ozbiljno se preispitati ko su neki momci. Da ne kažem da je na spisku od 18 igrača bilo još onih koji ni ABA ligu nisu igrali. Ipak, to je najbolje što imamo, od onih koji žele da igraju. Do poslednjeg trenutka su se čekali izveštaji o zdravstvenom stanju Teodosića i Lučića, ali ipak idemo bez njih. Tea mnogi ne vole, ali je jasno da je jedan od najboljih evropskih plejmejkera. Ima svoje probleme na terenu, ali kada je u igri - veče je onda samo njegovo, i to mu niko ne može osporiti. Ipak, idemo bez njega koji je celo leto proveo uz reprezentaciju. Lučić je košarkaš koji može da reši meč i ima mnogo napadačkih opcija uz konstantno dobru odbranu. Nedostajaće. Mnogo.  
Od onih koji idu, o tome kakve su sezone imale i šta su pokazali na pripremama može mnogo da se piše. Krstić (Nenad) je najbolji centar koji trenutno igra u Evropi (član idealne petorke Evrolige prošle sezone) i to je dokazao sa 2 MVP titule na pripremnim turnirima. Centar koji ume da napadne leđima, iz pick and roll-a i šutem sa distance. Takvi centri se teško brane i od njega možemo očekivati konstantnu igru, a to je da bude prvi strelac ekipe i prva napadačka opcija. Bjelica je igrač koga su tražili Barselona i Fenerbahče. Za poznavaoce košarke dovoljna informacija. Nekoliko dobrih sezona u Kahi (Kući) su ga preporučile. Nekada je u Zvezdi igrao i pleja, danas igra na poziciji krila, a očigledno je da će u reprezentaciji igrati i na poziciji krilnog centra (s obzirom da među 12 nemamo nijednog krilnog centra, zbog povreda, otkaza, problema sa savezom i FIBA itd). Bjelica je danas kratko rečeno - „zver“ od igrača. U igri 1 na 1 deluje nezadrživ sa svojom visinom i brzom kretnjom, a očigledno je dosta napredovao u šutu, uz solidnu igru leđima kada ga čuvaju niži od njega. Od njega se takođe očekuju konstantne partije koje će da budu motor ovog tima.
Smatram da će od igre naredne četvorice igrača da zavisi i rezultat našeg tima, uz naravno konstantne i dobre igre Krstića i Bjelice.
1) ’Ško Katić - šta reći o ovom čoveku? Ne možete da ga ne volite. Debitant u 33 godini sa sjajnom sezonom iza sebe. Kada ga vidite na terenu pomislite da će da se saplete u trčanju i da nikada neće ustati. A onda vidite neverovatnu leđnu tehniku potpomognutu pametnim korišćenjem snage i odličnim osećajem za šut. ’Ško ume da odigra leđima 1 na 1, da odigra pick and roll i pick and pop, sa 4, 5 metara od koša gotovo da ne promašuje. Ovakvi igrači se teško čuvaju. Uz to, što smatram i ključnim, ovaj čovek ima neviđeni osećaj za asistenciju i postavljanje blokova saigračima. Videli smo na pripremnim utakmicama koliko je samo puta otvorio autoput (što bi rekao Edin sa ArenaSport-a) saigračima ka košu ili ih namestio na zicer ili otvoren šut. ’Ško će svakako dobiti minute, sa 33 godine tremu ne bi smeo da ima, pa nam ostaje samo da se nadamo da će i u Sloveniji biti onaj pravi.
2) Danilo Anđušić - igrač koji će biti Marko Kešelj ove „nove“ generacije. On će takođe dobiti svoje minute, a na njemu je da preciznim šutem (jer je on igrač koji je klasičan šuter) donese poene, ali i što je mnogo bitnije - da dobrim šutem razvuče odbranu protivnika. Osim njega nemamo takvog igrača i od njegove inspiracije i mirnoće će zavisiti dosta toga. Kada se odbrana „razvuče“ biće mnogo lakše Krstiću i Katiću da dominiraju pod košem.
3) Nemanja Nedović - jedini naš igrač iz NBA lige. Belac, bek iz Evrope, draftovan u prvoj rundi. To dosta znači. Možda se neki neće složiti, ali ću onda ja misliti da oni nisu u pravu, ali Nedović je prvi igrač od Predraga Danilovića sa ovih prostora, koji sa spoljnih pozicija ume da napadne koš! Napasti koš znači probiti, proći, pretrčati igrača, skočiti, zakucati, položiti (a da to nije izbačena frljoka koja samo srećom može da uđe). Pokazao je na pripremama da ume da uđe u serije grešaka, ali i u serije trojki što mu dodatno otvara put ka košu. Uz pomoć Katića i Krstića (posebno kada budu igrali u tandemu) smatram da će imati puno prostora da radi ono što najbolje ume: da napada koš! Pokazao je mnogo puta da ume i da dobro asistira,  pa će zbog odsustva Teodosića morati dobar deo minuta da igra na poziciji plejmejkera, što može i da mu bude prednost jer će napadati niže (ili slične visine) igrače od sebe. Smatram da ne može da se desi utakmica u kojoj će on dati više od 15 poena, a da reprezentacija izgubi. Potezi koje on izvodi dižu i hrabre ostale igrače. Tako da je jako bitno kako će odigrati u Sloveniji.
4) Bogdan Bogdanović - Bek koji je tip igrača između Anđušića i Nedovića. Ume da probije i napadne koš, a ume i da pogodi. Sve u svemu, igrač koji može mnogo da donese. Za odbranu ne moramo da se brinemo jer je igra „ratnički“, a sve što u napadu donese (a može mnogo), može se smatrati onim „bitnim“ poenima koji bi rasteretili centre, Nedovića i Anđušića.
Što se tiče ostalih igrača, smatram da neće igrati bitniju ulogu. Eventualno Nikola Kalinić koga velika većina ne poznaje. Momak je izleteo niotkuda. Ali, njegovi poeni i skok, kao i odbrana će bitno pomoći, upravo zbog problema sa krilnim igračima. Na pripremama je pokazao da može! Od Gagića i Štimca ne očekujem puno. Veoma borbeni i željni dokazivanja, ali žao mi je što to moram da kažem - košarkaški potpuno neintelignetni. Voleo bih da me razuvere, ali ne polažem nadu u njih. Što se tiče bekova, tu su Marković i Micić. Od njih se očekuje dobra odbrana, asistencije i mislim da tu neće omanuti. Protiv jačih protivnika bi trebalo da nešto i ubace da rasterete ekipu, a ako to uspeju ostvariće potpuno svoju misiju na terenu. Naravno, talenat Micića ne osporavam, ali mislim da je još „zelen“ za EP. Nemanju Krstića sam gledao par puta u Mega Vizuri, ume da pogodi - ali verujem da neće skupiti puno minuta na terenu.
Sve u svemu - imamo 7 igrača na koje možemo ozbiljno da računamo. Od po 2 centra (Gagić&Štimac) i beka (Marković&Micić) sa klupe šta dobijemo - dobili smo. Košarka je čudna igra, valjda je zato i volimo. A u toj čudnoj igri i ovi momci mogu da se izgube i potpuno podbace i vrate se kući već posle grupne faze. Ali, mogu i da naprave čudo i osvoje neku od medalja. JA zaista VERUJEM da mogu!




Нема коментара:

Постави коментар